Kurkistus laivatyön kulisseihin.

Oletko koskaan miettinyt mitä laivatyö pitää sisällään? Tässä pieni infopaketti minkälaista on olla töissä laivalla.

Laivatyöntekijöillä on niin sanottu 1-1 systeemi mikä tarkoittaa että jokaisesta työpäivästä saa yhden palkallisen vapaapäivän ja työjaksot on yleensä 8-8 tai 10-10, eli esim. 8 töissä ja sen jälkeen on 8 päivän vapaat. Työpäivät ovat keskimäärin 10,5h päivässä joten hirveästi vapaa-aikaa ei aina ole. Hyvä puoli siinä on kuitenkin se että meillä on kaksi vuosilomaa eli jos tekee 10-10 niin on 2kk vuodessa lomaa.

Jos työskentelee Helsinki-Tukholma linjalla niin on myös mahdollisuus päästä ulos päivisin kun laiva on satamassa, jos silloin sattuu olemaan vapaa-aikaa.

Jokaisella on oma hytti ja palkkaluokasta riippuen jotkut joutuvat myös jakamaan hyttiä toisen kanssa. Minulta on monesti kysytty että “nukutteko täällä laivalla?” tämä kysymys on aina yhtä hassu ja kyllä me todellakin ollaan täällä laivan päällä koko työjakson.

Turvallisuus on todella tärkeä osa työtä ja jokaisella on oma turvanumero tehtävään jota hoidetaan jos jotain sattuisi. Meillä on myös näitä turvaharjoituksia viikoittain missä kerrataan mitä teemme jos tulisi hätätilanne. Jokaisella täytyy myös olla voimassa oleva merimieslääkärintodistus ja pari muuta sertifikaattia että saa olla töissä täällä. Laivaduunareilla on ainakin aikaisemmin ollut sellainen maine että täällä ollaan vaan kännissä ja bailataan mutta tämä ei pidä paikkansa. Meillä on tiukka nollatoleranssi.

Minulta on myös kysytty että syödäänkö me laivan buffet ravintolassa ja vastaus on ei, meillä on ihan oma ruokapaikka mitä kutsutaan messiksi. Tämän lisäksi henkilökunnalle löytyy oma kuntosali.

No mitä minä sitten teen työkseni täällä? Työnimikkeni on ohjelmaemäntä ja olen osana laivan viihdeosastoa ja risteilyisäntä/emänta on meidän esimies. Vedän siis kaikki aikuisille suunnatut ohjelmat, esim. bingo, kilpailut, karaoke ja esittelen illan artistit. Päivisin istun myös laivan neuvonnassa. Viihdeosastolla työskentelee risteilyhenkilö, ohjelmahenkilö, leikinohjaaja, AV-teknikko, DJ ja pelinhoitajat.

Viihdyn todella hyvin työssäni! Jokainen risteily on erillainen ja on mukavaa tavata paljon ihmisiä. On myös mukavaa kun pääsee tapaamaan paljon eri artisteja.

Laivalla työskenteleminen ei kuitenkaan sovi kaikkille. Monelle on liikaa olla niin paljon poissa kotoa ja työpäivät täällä ovat pitkiä, pahimmillaan 12-13h. Usein käy kuitenkin niin että kun kerran tulee laivalle töihin niin sitten tänne jää, ja työmahdollisuuksiahan täällä on.

Minä kuitenkin nautin minun 10 päivän vapaista pitkän työpassin jälkeen, vähän niinkuin miniloma aina joten voi lähteä vaikka matkalle ja tehdä muita kivoja juttuja tai sitten vaan olla ja ottaa iisii. Teen myös töitä tämän työn ohella kun teen DJ keikka ja satunnaisesti myös meikkikeikkoja.

Siinä vähän yleistä infoo millaista laivalla työskentely pitää sisällään, saa toki kysyä jos joku jäi askarruttamaan :)