DJn näkökulmasta

Eilen pääsin vihdoin kotiin 10 päivän työputken jälkeen ja tänään illalla mulla on DJ keikka taas Nightclub Charlotassa. Ennen kuin alan valmistautua iltaa varten ajattelin kirjoittaa vähän mietteitä tästä DJn hommasta. Ensin vähän taustoja.

Olen aina ollut musikaalinen ja tykännyt kuunnella musiikkia. Soitin nuorempana pitkään poikkihuilua ja pianoa mutta kun pääsin teini ikään se ei ollut enään "coolia" niin se homma jäi siihen. Sitten kun olin noin 20vee ja aloin tekee laivalla hommia niin notkuttiin aina laivan discossa joka ilta ja tutustuin pariin tiskijukkaan ja mietin että olisipa kivaa joskus osata itsekin soittaa levyjä. Koska ei ole mitään sen kummosempia dj kouluja tai kursseja niin sekin homma sitten vähän myös jäi siihen. Myöhemmin sitten tapasin nykyisen poikaystäväni joka teki työkseen djn hommia ja pikkuhiljaa mun kiinnostus alaa kohtaan heräsi taas eloon. Muistan kun hän yritti  opettaa minulle miksaamista ja se meni aina ihan mönkään mutta jaksoin sinnikkäästi jatkaa ja yhtäkkiä huomasin handlaavani sen homman. Siinä vaiheessa en ajatellut että tulisin ikinä mitään keikkoja tekemään vaan soittelin välillä vaan omaksi ilokseni.

panamaglow2

Ei siinä kauaa mennyt kun mentiin käymään ohjelmatoimistossa palaverissa ja luulin että mennään vaan hoitaa jotain poikaystäväni asioita mutta toisin kävi. Siitä seisomalta minulle bookattiin ensimmäinen keikka ja ei muuta kun hommiin.

Muistan ikuisesti kun se ensimmäinen ilta koitti. Mua jännitti niin kauheesti että multa meinas lähtee taju. Päässä pyöri vaan että mitä jos mä mokaan, en keksi mitään biisejä mitä soittaa tai mitä jos kukaan ei tykkää mun musiikista. Hyvinhän se ilta sitten meni eikä mitään katastrofaalista tapahtunut, onneksi.

Olen iloinen että olen sellaisessa työssä joka mahdollistaa minulle sen että voin tehdä näitä keikkoja päätoimeni ohella.

djj

Paljon on ehtinyt tapahtua nämän kolmen vuoden aikana ja silloin kun aloitin nämä dj hommat niin muistan kun sanoin että ikinä en tule soittamaan suomalaista musiikkia tai 90-luvun biisejä. Nyt en voi muuta kun nauraa tuolle koska suomalaiset biisit sekä ysärit kuuluvat melkein jokaiseen keikkaan ja ei ilta olisi mitään ilman niitä.

Itse kuuntelen mielelläni housee, trancee ja muuta elektronista musiikkia.

Moni voisi kuvitella että DJn työhön kuuluu pelkkää play nappulan painamista mutta se on paljon muutakin. Asiakaspalvelu on todella tärkeä osa työtä. Myös yleisön lukeminen ja tapa rakentaa iltaa oikeilla kappaleilla on tärkeää. Nyt siis puhun perus baari djn työstä. Vaikka joka ilta soittaisi samassa baarissa niin jokainen keikka on kuitenkin erilainen, se mikä toimi perjantaina ei välttämättä toimi lauantaina jne.. Pitää myös olla laaja ja monipuolinen musiikkivalikoima että löytyy joka tilanteelle jotain.

dj

Minulle on tärkeää että baarissa on hyvä meno ja että asiakkaat viihtyy, siitä mulle maksetaan. Siinä on kuitenkin hiuksenhieno raja että oletko pelkkä jukeboksi vai osaatko oikeasti taiteilla hyvän illan sekä toiveilla että muilla kappaleilla. Tämä työ voi olla välillä aika kiittämätöntä ja juuri sen takia on kiva nähdä että ihmisillä on hauskaa.

Niinkuin tuossa mainitsin niin asiakaspalvelu on tärkeää. Pyrin olemaan ystävällinen ja asiallinen kaikille mutta välillä tulee vähän hankalampia tapauksia, valitettavasti. Ja yleensä alkoholilla on osuutta asiaan :D Haluaisin nyt antaa kaikille vähän vinkkejä ja esimerkkejä:

Kun haluat toivoa kappaletta niin muista aina että se on toive eikä vaatimus! DJn ei ole pakko toteuttaa jokaista toivetta eikä varsinkaan vaatimusta.

Kun toivot kappaletta niin olisi hyvä jos tiedät sen kappaleen nimen ja myös esittäjän. Joskus tulee vastaan ihmisiä kun tulee toivomaan "jotain tanssittavaa" tai "jotain hyvää musaa, sä oot dj kyl sä tiiät", en tiedä.

Älä tule 2min välein kysymään että koska se biisi tulee, se tulee kun tulee jos tulee. Mikään ei ole sen ärsyttävämpaa kun joku ravaa kokoajan kyselemässä.

Älä myöskään tule haukkumaan jos joku biisi ei miellytä just sua. Kukaan ei pysty miellyttää joka ikistä asiakasta joten pidä mölyt mahassasi ja toivo sitten vaikka jotain muuta kappaletta.

DJ ei soita musiikkia sun kännykästä, spotifysta tai youtubesta. Ai miksi ei? No se on laitonta PISTE.

Harvemmin myöskään kulee kaksi saman esittäjän kappaletta peräkkäin joten jos ana tuden keinutaan soi niin seuraavaksi ei varmasti ole tulossa hanuri joten ei kannata edes kysyä.

Summa summarun eli jos haluat toimia kuin mallikansalainen, pyydä nätisti niin mahdollisuus että kuulet just sun toivebiisin on hyvä.

UGH! OLEN PUHUNUT!

Nyt toivotan kaikille mukavaa lauantai iltaa ja viisasta käytöstä baarissa, pus.